HTML

Magyarország nyomorország

Gondolatok a magyar Ugarról.

Friss topikok

Ha én busó lennék

2010.02.15. 16:40 Rémy

Rióban megy a szamba, Velencében az álarcosbál, a mi kis Mohácsunkon pedig most volt a Busó-járás utolsó napja. Ebből az alkalomból leírom, micsoda remek dolog ez, és egyben mekkora - egyelőre kihasználatlan - lehetőséget látok benne.

A busójárásban szerintem sokkal, de tényleg sokkal több van, mint amennyit kihasználunk belőle. Felnagyítva lehetne belőle egy igazi, nagy nemzeti fesztivál, buli. Tudom, nem magyar eredetű, na bumm, annyi baj legyen.

Egy kis délszláv eredetű népcsoport, a sokácok télűző népszokása ez, ők Mohácsig jutottak vándorlásaik során, így került hozzánk. Az országos, nemzeti ünneppé, nemzeti fesztivállá emelése a busójárásnak egyben azt is kifejezhetné, hogy mi magyarok mennyire szeretünk mások népeket a keblünkre ölelni, és mennyire megbecsüljük kisebbségeinket. Ez persze minimum kétséges, de az most mindegy, a sokácok nem fognak ellenkezni.

A busó-járás előnyei:
- hagyománya van, hiteles, mélyen gyökeredzik a folklórban
- vizuálisan egyszerűen tökéletes, egyedi, karakteres, egzotikus, stb.
- egyszerre nemzetközi (a tél elűzésének szertartását világszerte sokfelé űzik), egyszerre speciálisan magyar
- remek a koreográfiája (a busók csónakon érkeznek, felvonulnak, a végére össznépi tánc van este a nagy tűz körül, amin elégetik a tél koporsóját)
- kiválóan alkalmas közösségi élmény generálására (zene, tánc, vonulás, maskara, tűz, stb.)
 


Egy szó mint száz, szerintem országossá kéne tenni a rendezvényt, akár minden városban, és faluban, ahol van rá igény, meg lehetne tartani. Indulhatnának akár busó-álarc szépségversenyek is, és mehetnének a felvonulások (a kis busók vonulhatnának külön is, a szülők legnagyobb örömére), gurulhatnának az ördög-szekerek, este lehetne a telet jelképező koporsót elégetni, lehetne táncolni, vigadni, stb.

A Busó-járás előtérbe helyezése azért is lenne jó, mert ellenpontozná - jobb esetben marginalizálná - a Valentin napot, ami, legyünk őszinték, se nem magyar, se nem hagyomány, se nem tetszetős. Teljesen behappolta a biznisz, már csak arról szól, hogy minél több gagyit tudjanak rásózni a fiatalokra.

Persze ma már minden fesztivál és folklór esemény is részben átmegy kommerszbe, bazársorba, sör-virslibe, gagyiba, de hát ez van, ezzel sokat nem lehet kezdeni, a kereskedők azt kínálják, amire van kereslet. Az én ízlésemtől távol lenne, ha tűzijáték zárná le a busójárást, ha világító neonszarvú maszkok jelennének meg, stb., de hát az ilyesmik ellen sokat nem lehet tenni, meg különben is, mindenki úgy szórakozik ahogy akar.

Újításokat amúgy én is tudnék képzelni, a jelenlegi hagyományos népzenék mellett én el tudnék képzelni rockosabb, vagy akár hevy metálos körítést is, lenne egy hangulata este a téren a hatalmas tűz körül csupa busó maszkos-ruhás ahogy együtt ringana az AC/DC -re. Ad abszurdum a poén kedvéért ki lehetne próbálni busó-tangót vagy keringőt, ki tudja mi jön be alapon.

Egy idő után jelentős külföldi vendégsereget is hozna magával, bár részemről nem ez a cél, csak jelzem, kiváló országimázs-építő, meg turizmust fellendítő eszköz. Nyugati fesztiválokat lehet utánozni, de ebben sok távlat nincs, second-hand cuccokkal nem érdemes versenybe szállni, az eredeti mindig vonzóbb lesz. A busójárás viszont lehetne a mi first class termékünk, ami egzotikum is lenne, amiért ide jönnének külföldről is. Azt hiszem a Sziget fesztiválon kívül nincs másik nemzetközileg is jegyzett fesztiválunk. Nos, ebben megvan rá a potenciál. Csak ügyesen kéne csinálni.

1 komment

Címkék: busójárás busó

A bejegyzés trackback címe:

https://manyom.blog.hu/api/trackback/id/tr101760630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.02.16. 00:02:06

holnapkapitany.blog.hu

Mesék egy elképzelt Magyarroszágról.

Szeretettel ajánlom.
süti beállítások módosítása