HTML

Magyarország nyomorország

Gondolatok a magyar Ugarról.

Friss topikok

Hogyan nyerj választást?

2010.02.17. 20:25 Rémy

A választók manipulálásával. Erről szól a politikia, és az nyer, aki hatékonyabb.

A maniplulálás nem más, mint a hazugság művészete. Egyáltalán nem könnyű mesterség, ellenkezőleg, nagyon nehéz. A választó bizalmatlan, gyanakvó, a konkurens pártok folyamatosan megcáfolnak vagy rádígérnek, kemény harc ez.

A hazugság legfőbb mércéje a hitelesség. Ügyes hazugság = hihető hazugság.

Mitől leszel hiteles? Tuti recept nincs, ha lenne egy hülye is megcsinálná. De fontos szempontok vannak. Példáúul: ne hazudj túl sokat, ne hazudj túl nagyot. Egyszerűen nem hiszik el. Ez többet árt, mint használ. De túl keveset se. Az ugyan hihető, de érdektelen, hasztalan, ráadásul nagyon nehéz később korrigálni, ráígérni, mert akkor megkérdik, mi változott? Egy hazugság egy dobás, itt nincs több életed mint a számítógépes játékokban.

Tehát se túl sokat, se túl keveset. Pont a kellő arányt kell eltalálnod. Ez azért is nehéz, mert az optimális hazugság-szint egyáltalán nem állandó. Mozgó célpontra kell lőnöd. A választók sajnos változékonyak, inagatagok mint asszony a dalban, hol többet akarnak, hol mást. És tanulnak korábbi csalódásaikból, egyre bizalmatlanabbak. Egy trükköt csak egyszer vesznek be, és már akkor is gyanakodnak, ha az új trükköd csak kicsit is hasonlít egy korábbira. És egyre, egyre, egyre bizalmatlanabbak. Ezt sose felejtsd el.

Csak akkor lehetsz a hazugság virtuóza, ha teljesen rá tudsz hangolódni közönségre. Ha annyit és úgy, ott és akkor hazudsz, amikor és amennyit éppen kell. Ha ráérzel az optimális hazugság-szintre, ami még éppen hihető. Jól vigyázz, a tét nagy.

Az előadás minősége kulcsfontosságú. Tartsd észben: tartalom és forma összhangja. Egy jó hazugsághoz a jó előadás a beugró. Tökéletesen éld át a szereped, mindenkinek nyilvánvalóvá kell válnia, hogy magától értetődő természetességgel mondod amit mondasz. Hogy belülről fakad. Mélyről. Fel se merüljön senkiben, hogy esetleg nem vagy meggyőződve igazadról. Ha jól csinálod, nagy előnyre teszel szert, a többség már itt elbukik. A legkisebb zavar, a legkisebb elgyengülés, és kész, megtörik a manipuláció íve, oda a varázs, megbuktál.

Ha nagyot buksz, kiesel. Minden hiba végzetes lehet. Légy nagyon óvatos, de közben légy nagyon bátor is. A maximunomt kell nyújtanod, ennél kevesebbel labdába se rúghatsz.

Mindig koncentrálj a közönségedre. Előadóművész vagy, ne feledd. A közönség a partnered. Hol irányítsd, hol hagyd hogy irányítson. Ez egy dinamikus kapcsolat, egy társasjáték, egy keringő. Ha majd profi leszel, ki sem kell találnod, mit hazudj. Csak figyelned kell, és a közönség majd megsúgja mit hazudj. Hegyezd ki antennáid a vágyakra és reményekre. Jó fül, gyors reakcióidő, spontán, lezser előadás, és nyertél.

Nem csak jól kell hazudni, de jókor is. Amikor van rá érdeklődés, amikor fogékonyak rá. Érezd a ritmust. Ne felejtsd a választó figyelme nem végtelen, és azért a kicsiért is nagy a harc. Amikor megnyílik, nem tétovázol, azonnal hazudsz, mint a vízfolyás.

De nem csak egyszer ám. Egy hazugság nem hazugság. Hazudoznod folyamatosan kell, másképp nem is érdemes. Ismételj újra és újra, ez a hitelesség kulcsa. És nem csak a kampány alatt, akkor már rég elkéstél vele. Csak a leghülyébbek kezdenek a kampány alatt hazudni. A politika, csakúgy mint a hazugság: életmód. Vannak enyhébb szakaszok, és vannak keményebbek, de megállás nincs, pihenő nincs. A hazugságot ezért természetesen hosszútávra tervezd. Bele kell tanulnod a hazugság-menedzselésbe, a hazugság-flow-ba.

Nem kell megijedni, nem olyan nehéz az. Ha megvan benned a kellő affinitás, hamar belejössz, kiforrt módszerek állnak rendelkezésre.

Lássunk pár módszert:

Olyat hazudj, amit nem lehet sem ellenőrizni, sem számon kérni. Általánosságok, jövőbe vesző célok, absztrakt értékek megerősítése, ilyenek. Ez a legkönnyebb.

Ha egyértelmű, határozott beszédet várnak tőled, akkor mond, hogy egyértelműen és határozottan támogatod ezt és ezt a célt. Mindegy mit, csak határozottan.

Néha messzebb is el kell menni. Konkrétumok nélkül nem lehet örökké megúszni. Ez már veszélyesebb terep, mert ellenőrizhető és számon kérhető. Ha konkrétumot kell hazudnod, akkor hivatkozz tényekre, tapasztalatokra, szakértőkre. Ezek plusz pontot jelentenek a hitelességi versenyben, és ha lebuknál, van mire fogni. Azért ne legyen túl átlátszó, hogy a tény csak részleges tény, hogy a tapasztalat más körülmények között született, hogy a szakértő a te embered. Ha ezek kiderülnek, azok mínusz pontot jelentenek, versenyhátrányba kerülsz.

Akármit hazudsz, mindig legyen menekülő utad. Ez alapelv, e nélkül bele se kezdj. Véletlenül se ígérj konkrét eredményt konkrét dátumhoz kötve, no pláne saját felelősségre. Ez öngyilkosság, nem manipuláció. Sose égesd fel magad mögött a hidakat.
Menekülőút sokféle van, nem feltétlenül a megfogalmazással kell variálnod. A manipuláció csapatjáték, ha egy hazugság túl kockázatos, mondasd ki mással. Bízd egy parasztra. Aki el akarja hinni, el fogja hinni neki is. Aztán, ha beüt a baj, szimplán kirúgod. Sok győzelem útja vezetett már taktikai parasztáldozatokon keresztül. Nem tétel. Ha nagy a tét, bástyát is áldozhatsz, a lényeg, hogy a királyod megmaradjon, minden más alárendelt. Csak magadra figyelj, magadat óvd, senki és semmi más nem számít.


A terep nem könnyű. A legfőbb akadály ez a fránya demokrácia. Ez sokat nehezít. Nem elég, hogy a közönség bizalmatlan, de még másoknak is van joguk hazudni. Nem egyedül vagy a színpadon, kőkemény versenyfutásban kell részt venned. Ha lemaradsz, kimaradsz. És ez nem egy sima maraton. A pálya tele van gödrökkel és akadályokkal, banánhéjakkal, taposóaknákkal, füstbombákkal, szembeszéllel, versenytársaktól és a pályaszélről beszálló pofonokkal és rúgásokkal. Kész háborús font. Fair playről ne is álmodj, itt az nyer, akinek hamarabb sikerül felbuktatnia a másikat. Légy te a gyorsabb.

Gyakorolj sokat, ha kell a tükör előtt. Magadat is győzd meg, ha sikerül, a többieket már gyerekjáték lesz átverni. Légy fegyelmezett, légy okos, és bármikor tudj hazudni. Soha ne bízd el magad, soha ne lazíts, hazudj újra és újra. Ügyes vagy, menni fog, kitartás.
 

30 komment

Címkék: választás hazugság manipuláció

A bejegyzés trackback címe:

https://manyom.blog.hu/api/trackback/id/tr831767255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.02.17. 23:39:09

A realista énem szerint túl cinikus vagy, posztíró.

A cinikus énem szerint meg Magyarországon még hazudni sem tudnak rendesen.

Rémy · http://manyom.blog.hu/ 2010.02.17. 23:46:20

@ééjjéé: Köszi :)

@br: Gyengén hazudnak, tény. Egyszerűen látszik az arcukon.

avicularia 2010.02.18. 00:06:37

nem akarlak megbántani kedves posztíró de mindezt 110-es iq fölött huszonévesen átlátják az emberek, nem túl eredeti.

azért köszi az összefoglalót.

Forradalmi Falhozállítási Bizottság 2010.02.18. 00:20:02

@avicularia: a többség iq-ban ettől lefelé ill. korban felfelé van. A többség memóriája három hétnél nem terjed messzebb.

Azért én azzal kiegészíteném, hogy nem az a fontos, amit mondasz, hanem ahogy mondod. Fontosabb szimpatikusnak látszani, mint értelmeset mondani.

Megjegyzem, hogy néha vannak, akik ezen átlátnak, és radikálisan nyilvánítják ki az ellenvéleményüket. Na, ilyenkor van szükség a falakra.

2010.02.18. 00:50:25

"Egy trükköt csak egyszer vesznek be,"
beveszik azt ezerszer is

Viktus 2010.02.18. 01:00:22

@avicularia:

Az átlagos szavazópolgár iq szintje nem olyan magas. Így külön előadást lehetne tartani nekik róla.

2010.02.18. 01:02:44

hagyjuk szerintem ezt az iq szintet, sok intelligens ember simán teszi voksát a legrosszabb dolgokra vagy pártokra

is 2010.02.18. 02:01:51

néhány dologgal vitatkoznék. Göbbels például nem azt mondta, hogy ne hazudj túl nagyot. Ppnt azt mondta, hogy akkorát kell hazudni, hogy a nép azt mondja: 'ekkorát már nem lehet hazudni, ennek igaznak kell lennie'. és be is jött neki.

@avicularia: nem akarlak megbántani, de sajnos nem. pl. a közgazdaságtan, meg a kapitlizmus ismerete minimum szükséges a hazugságok átlátásához. a memória, és a gerinc további két szükséges kellék. nagyon sokan direkt örömmel hallgatják a hazugságot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.18. 05:09:47

Én azzal vitatkozom, hogy - minden hiba végzetes lehet -.
Minden vég után jöhet egy újabb hazugság.
Azt kell hazudni, hogy nem is volt vég.

Mint a Dallas-ban.
Boby nem halt meg, mert az egészet csak álmodtuk. Közkívánatra vége az álomnak és megint
besétál az ajtón frissen és üdén.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.18. 05:12:18

@simonmondja.:
Vagy nem is álom.
Azt kell hazudni, hogy csak mások hazudták, hogy ez volt a vég.

nestrot10 2010.02.18. 07:11:46

Új a jelszó: ORBÁN TAKARODJ!!!!!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.02.18. 07:23:05

@nestrot10: majd májustól. most még gyurcsánytakarodj van.

hááááát 2010.02.18. 07:41:10

@szomorutojas: Nem baj, már edzűk a hangszállunkat.:)

Egyébként az elvégzet munka lenne a mérvadó.Na de akkor,386 lámpavasra lenne szükség.Az a baj, hogy a váltási felhozatal nagyon gyenge.Értsd:jobbik,lmp,stb.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.18. 07:44:53

@nestrot10: Majd lesz még Vona takarodj is a köv. 4 évben :)
@Forradalmi Falhozállítási Bizottság: Nalátod el is mondtad mi a baj. _Radikálisan_ . Ez a szó a Jobbik miatt olyan negatív felhangot kapott, hogy már szinte az agresszió, a pusztítás szinonimája

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.02.18. 07:52:36

A fejekben és a lelkekben kell először rendet rakni!

Rémy · http://manyom.blog.hu/ 2010.02.18. 08:08:26

@B.Cs.: Ez is igaz, úgy általában. A posztban az emblematikus hazugságokra utaltam.

@is: Hát igen, vannak alternatív technikák is :) A manipuláció gazdag hagyományokkal rendelkezik, és jelenleg is fejlődő tudományág.

(szolgálati: a további nettó orbánozó/gyurcsányozó kommenteket simán törlöm)

Roy 2010.02.18. 08:32:45

@nestrot10: Lesz ez is, mikor nem tudja beváltani a hazugságait.

arconfosom 2010.02.18. 08:36:22

"ne hazudj túl sokat, ne hazudj túl nagyot. Egyszerűen nem hiszik el"

Hát, ne haragudj, de tök hülye vagy a politikához, ezek szerint! :DDD

Hol van a 800 Km autópálya? A 40 000 új munkahely? Hol van aztán a Pannon puma dübörgő gazdasága? Hol van az adócsökkentés Kormánya?

8 év alatt 3 szorosára emelkedett a gáz ára, pedig többször meglovagolta Lendvai Ildikó, hogy "Hányszor mondjam el, hogy mindenki megértse: nem lesz gázár emelés?"

Épp az idén törlik el végleg a maradék gázár támogatást, miközben a januári két fokozatú emelés után jelentették be, hogy a Kormány intézkedéseinek köszönhetően, a nagyfogyasztók miatt a lakossági gázár júliustól újabb 30 %-kal fog emlekedni (+ a világpiaci tendeciákra hivatkozva, + járulékos költségeik emelkedése miatt még néhány százalék lehetséges idén)

Rémy: ne töröld ezt a hozzászólást, mert csak azt bizonyítanád, hogy totalitárius-rendszerhívő vagy

csabakirályfi 2010.02.18. 08:56:35

arconfosom 2010.02.18. 08:36:22

"...8 év alatt 3 szorosára emelkedett a gáz ára, pedig többször meglovagolta Lendvai Ildikó, hogy "Hányszor mondjam el, hogy mindenki megértse: nem lesz gázár emelés?"

Ja, a 2002-es kijelentést úgy kell érteni, hogy akkor a gáz ára a jövöben soha nem fog nöni?!?

Rémy · http://manyom.blog.hu/ 2010.02.18. 08:58:19

@arconfosom: ha már így megfenyegettél, nem töröllek ;)

Az általad felhozott esetek éppen a jól eltalált optimális-szintet példázzák. Hisz beváltak. 2006 pont arról szólt, hogy nem a legtöbbet ígérő nyert. A protest-szavazatok mellett szerintem az átvert szavazók voksai döntőek sok-sok éve a választásokon.

vukkarak 2010.02.18. 09:07:10

@arconfosom: tök jól lehet látni a fórumokon a Fidesz hívő csodavárókat ;-)

Csak az a baj, hogy mi nem fogunk röhögni, mikor ti pofára estek mert nekünk is szar lesz.

Palkovics Ede 2010.02.18. 09:14:34

@arconfosom: Amit a kommentben írtál, az olyan, mint a katolikus-református vita. Mindegyik hajtogatja az igazát, csak 2 dolgot felejtenek el: 1. emberek 2. keresztények. (akkor miről vitatkoznak???)
AMiről a cikk (és politika) szól, idézem: "A választók manipulálásával. Erről szól a politikia, és az nyer, aki hatékonyabb." Ezek szerint manipulálva vagy te is, mert képtelen vagy objektíven szemlélni az egészet és csak egy oldal mondatait szajkózod.
Arról meg, hogy csak abban hiszel amit látsz (a kommentedből ez tűnik ki), "Az örökség - avagy gutentág faszikáim" című 1992-es cseh filmszatíra egyik párbeszéde jut eszembe az egyszerű falusi ember és a városi plasztikai sebész doktornő között:
- Doktornő, maga hisz Istenben?
- Ó, én csak abban hiszek, amit látok!
- Én sem látom a maga pin@ját, mégis tudom, hogy ott van!

Szóval a legjobbakat kívánom neked, hátha egyszer kinyílik a szemed, és észreveszed, hogy mindegyik politikus hazudik, mert hatalmat, pénzt akar és a jogszabályokat is csak a saját kényelmükre igazítják!

Jó tanács mindenkinek: ne politizáljatok, inkább éljetek!

Kerámia_53 2010.02.18. 09:28:18

Tökéletes írás, minden tiszteletem a Szerzőé!!!!!

Rémy · http://manyom.blog.hu/ 2010.02.18. 10:12:08

@LMP go' - www.lehetmas.hu - www.lmpbaranya.hu:
Kitöröltem az utolsó két kommentedet, és ha folytatod, ki is tiltalak. Semmi bajom az LMP-vel, de nem hagyom tele spammelni a blogomat. Ha érdemi hozzászólásod van, örömmel látlak.

Palkovics Ede 2010.02.18. 10:53:46

Tetszik nagyon a cikk, kár, hogy levették már a főoldalról.
Egy apró hazugságot már észrevettem a kampányban (no, nem a kolbászból lesz a kerítés és társai), ami szerintem nem is annyira apró.
Miért akarja Orbán, hogy az alkotmányban szerepeljen az Isten szó? Azzal, hogy be akarja tenni, az egyik alapvető személyiségi jogot, a vallási hovatartozást sérti meg, ugyanis pl. az ateisták is ugyanúgy "hívő" emberek és őket ez sértheti. (szubjektív: van az országnak nagyobb gondja, ami megoldásra vár)
Az alkotmányunk módosításához minimum 2/3-os többség kell. Legutóbbi FIDESZ-es nyilatkozatok: nem a 2/3-os parlamenti bejutás a cél. Tehát egyrészt előzőleg volt egy kijelentés, amit szeretnének, ha hatalomra kerülnek, aztán cáfolták, aztán most meg 2millió kopogtatócédulát gyűjtenek, és ezzel meg lehet a 2/3. No comment...

Rémy · http://manyom.blog.hu/ 2010.02.18. 11:25:11

@Palkovics Ede: Köszi.

A "Az örökség - avagy gutentág faszikáim" című filmről még nem hallottam, de már a címe is remek, és a cseh filmszatírák amúgy is nagy jók, úgyhogy be kell pótolnom.

Palkovics Ede 2010.02.18. 12:25:15

@Rémy: A film kicsit olyan, mint a "Nap, széna, ..." trilógia, de mégis más. :-)
süti beállítások módosítása